Voel jij een ander feilloos aan? Coaches zijn overbodig.

spreekwoord, foto: Iris Loonen

Ik raak geïnspireerd door een bericht van collegablogger Roos Vonk. Ook zij vertelt over hoe een coach zichzelf overbodig kan maken, precies als het onderwerp dat ik dit keer met je wil delen.

 

Vervang de coach voor een app. Zo’n fascinerende gedachte. Het sluit naadloos aan op mijn visie als coach ervoor te zorgen dat een mens niet maakbaar is. Als menselijk wezen word je je wel of niet bewust wat je te doen hebt in dit leven. Met alle levenstoeters en bellen.

 

Ik behandel niet, ik coach. Voor mij betekent het dat ik werk vanuit de talenten van cliënten. Zoals Roos zegt; Zijn met wat er is. Een app blijft een boeiend aanvullend hulpmiddel, maar meer dan dat is het natuurlijk niet. Een binair hulpmiddel kan nooit menselijke eigenschappen vervangen.

 

Door het maakbaarheidsidee gaat mijn aandacht meer naar hetgeen mij niet bevalt, terwijl wanneer ik mijn zinnen even verzet, ik weer leuke dingen ontdek, dingen die lekker lopen en alles weer gaat ‘stromen’.
Een ander voorbeeld: ‘Hoe meer ik over mezelf nadenk, des te meer kom ik tot ontwikkeling’. Niks van waar natuurlijk. Hard werken aan mijn innerlijke groei is zoiets als aan een ontluikende bloem frunniken om de bloei te bevorderen.
Zelfs boeddhistische technieken (zoals meditatie en mindfulness) worden ingezet als technieken om geluk en zelfontplooiing te bereiken. Maar die methoden zijn nu juist bedoeld om te leren ‘zijn met wat er is‘, te leren accepteren dat gebrek, onvolmaaktheid, lijden en mislukking bij het leven horen.

 

Mindfulness is juist de kunst om werkelijk ‘wakker’ en aanwezig te blijven in de volle, verontrustende werkelijkheid. Mindfulness gebruik ik als een manier om mijn stemming te verbeteren of ongemak te fiksen is een spirituele bypass waarbij je de essentie compleet mist. Zeker als ik het zou doen om mijn ego te voeden: kijk mij eens verlicht bezig zijn.

 

Een goede coach maakt korte metten met zulke maakbaarheidsillusies. Ik leer er geleidelijk mee te leven, dat het soms tegenzit, dat niemand volmaakt is, dat shit happens, dat ik niet alles kan beheersen en dat dat eigenlijk ook wel de grillige charme van mijn leven is.

 

In de woorden van Jon Kabat-Zinn: You can’t stop the waves, but you can learn to surf. Idealiter is dat het eindpunt van een coachingstraject, vind ik: de coach heeft zichzelf overbodig gemaakt; er is helemaal niets gefikst, en ik begrijp waarom het zo goed is. Dát is nou persoonlijke ontwikkeling.

 

Jouw reactie kun je kwijt in het blok onder dit blogbericht en wordt bijzonder op prijs gesteld!

Ik ben benieuwd wat jou bezighoudt. Wil je dat met me delen? Ik schrijf over jouw onderwerp graag een blogbericht. Uiteraard is jouw privacy gewaarborgd en wordt jouw naam niet vermeld in de blog, tenzij jij dat zelf wil. Vul het contactformulier in door hier te klikken.

 

Mijn naam is René Booms

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben een gecertificeerd Kunstzinnig Dynamisch Coach en Trainer, ook hoogsensitief en begeleid jou graag tijdens jouw verander-proces.

App naar (0031) 6 – 1064 1831

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: