BURNOUT? Vergeet het maar!

cropped-nelson-mandela1.jpg

Zo´n 25 jaar geleden alweer krijg ik de mooiste baan van de wereld. Ik ga mensen met een verstandelijke beperking coachen.

 

In de jaren die volgen merk ik steeds meer dat ik na een werkdag thuis vermoeid op de bank plof. Tot niets meer in staat.

 

Mijn vermoeidheid blijft toenemen. Ik besluit uiteindelijk woonleider te worden in een woonhuis waar 9 mensen met zeer complexe gedragsstoornissen wonen.

 

Inzicht 1.  Meer uitdaging!

Opnieuw begin ik weer plezier, net als in het begin, te ervaren en lijk ik weer de mooiste baan van de wereld te hebben. Hoog gevoeligheid? Nog nauwelijks over gehoord, laat staan over bore-out. Burn-out wel, maar daar herken ik mezelf helemaal niet in. Herken jij jezelf hierin?

 


Gebruik de kracht van jouw hoog sensitiviteit

en ervaar wat de methodiek van VerbeeldingsCoaching►

daarin voor jou kan betekenen. Van levensvraag, naar levensinzicht;

 

Stap 1.   ►VRAAG  jouw persoonlijke vraag staat centraal

Stap 2.   ►OPDRACHT  je krijgt naar aanleiding van jouw vraag, een opdracht van de coach en jij zoekt daar vervolgens op gevoel een stuk hout uit

Stap 3.   ►WERKSTUK  als antwoord op jouw vraag, maak je een persoonlijk werkstuk. Het gaat bij deze stap om het proces van maken, niet om hoe mooi of niet mooi jouw werkstuk is

Stap 4.   ►BESPREKING  aan de hand van jouw gemaakte werkstuk, volgt er samen met de coach een inzichtgevend gesprek


 

Alle 4 de stappen hebben tot doel dat jij inzichtgevende antwoorden krijgt op jouw vraag of thema. Verkennen, Verdiepen en Voltooien. Durf  daarbij als een kind naar de wereld te kijken. Extreme nieuwsgierigheid helpt je uit je comfortzone te komen. (Albert Einstein)

 

Inzicht 2  Meer verantwoordelijkheid!

Als woonleider heb ik ook veel meer verantwoordelijkheid naar de bewoners en het team. Ik ervaar een BOOST met deze toegenomen verantwoordelijkheid. Juist bij de coaching van mijn collega’s voel ik me prettiger, meer mezelf en vooral ook gelijkwaardiger. Er is sprake van een heerlijke dynamiek.

 

Maar ja in de volgende jaren sluipt bijna ongemerkt de vermoeidheid én verveling er toch weer in. Ik voel dat voor mij die steeds weer opkomende verveling meer en meer te maken heeft met wat voor soort mensen ik coach.

 

Het werken voor mensen met een verstandelijke beperking lijkt voor de buitenwereld heel schattig, maar ik kan je uit eigen ervaring het volgende vertellen; het feit dat de bewoners ook verstandelijk beperkt zijn, betekent dat ze in zeker 95% van de gevallen geen eigen verantwoordelijkheid voor hun kwaliteit van leven kúnnen nemen.

 

Hospitalisatie ligt op de loer!

 

Ik ben eigenlijk hulpverlener in plaats van coach en daar heb ik het dan ook ontzettend druk mee, vrijwel alles wordt voor de bewoners beslist.

 

Is dat wat ik wil?

 

Inzicht 3  Zelfonderzoek!

Nee, door zelfonderzoek ervaar ik een innerlijke noodzaak om afscheid te nemen van mensen die, hoe jammer ook, geen of nauwelijks verantwoordelijkheid voor hun eigen beslissingen kunnen nemen.

 

Inzicht 4  Oer-boost!

Door de andere coaching-dynamiek met mijn collega’s, mensen die zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun kwaliteit van leven kunnen nemen, voel ik voor het eerst een OER-BOOST.

 

Inzicht 5  Ik ben al compleet!

Ik behandel niet, ik coach! En jouw verbeeldingscoach verveelt zich inmiddels al zo lang geen seconde meer.

Mijn bewustwordingsproces voor wat betreft mezelf compleet voelen, is met ups en downs verlopen. Inmiddels 50+ realiseer ik me meer dan ooit dat het compleet voelen niet alleen zit in een mooi huis, een liefdevolle partner, prachtige kinderen en voldoende geld. Voor mijn bewustwording over mijzelf compleet voelen, ga ik inmiddels vooral naar binnen kijken. Zorg ik voor balans? Hoe gaat het in mijn zielenleven? En last but not least, durf ik tijd voor mezelf te nemen binnen de hectiek van het gezinsleven? Neem ik voldoende pauzemomenten op een dag, om mijn indrukken te verwerken?

Heerlijk om te ervaren dat ik op alle 4 de vragen ja kan antwoorden. Zo compleet!

 

Jouw reactie kun je kwijt in het blok onder dit blogbericht en wordt bijzonder op prijs gesteld!

 

Ik ben benieuwd wat jou bezighoudt. Wil je dat met me delen? Ik schrijf over jouw onderwerp graag een blogbericht. Uiteraard is jouw privacy gewaarborgd en wordt jouw naam niet vermeld in de blog, tenzij jij dat zelf wil.   Stuur als ik zo vrij mag zijn even een mail naar onbevangen@outlook.com en ik hou jou persoonlijk op de hoogte wanneer jouw blogbericht gepubliceerd zal worden.

 

Mijn naam is René Booms

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben een gecertificeerd Kunstzinnig Dynamisch Coach en Trainer, ook hoogsensitief en begeleid jou graag tijdens jouw verander-proces.

App naar (0031) 6 – 1064 1831

  2 comments for “BURNOUT? Vergeet het maar!

 1. Frans Booms
  mei 15, 2017 om 10:04 am

  Lieverd.

  Wat een goede kijk op de afgelopen tijd dat jij bezig was met mensen met een verstandelijke beperking.

  Het geeft duidelijk aan dat het na al die tijd niet meer de juiste richting voor jou was. Knap dat je dan tot het besluit kan komen om de richting van verbeeldingscoach te gaan volgen. Jouw website ziet er geweldig uit, erg professioneel. Geweldig zoals je de dingen doet. Chapeau!

  Liefs van Paps

  ________________________________

  Liked by 1 persoon

  • mei 15, 2017 om 5:09 pm

   Gaaf pap, zo´n reactie. Je snapt precies waar ik in het leven sta en wat hebben we moeten knokken met z´n allen. Maar wat een prachtige reis… en zo met jullie als ouders. Wat een rijkdom.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: