Wat is het verschil tussen hooggevoelig en hoogsensitief?

Overgevoelig mens

Vanuit eigen ervaring ben ik erachter gekomen dat voor mij hooggevoelig, overgevoelig betekent en hoogsensitief, fijngevoelig. Met mijn definities zou ik dus scherp door de bocht kunnen zeggen, dat als ik mijn hoogsensitiviteit niet kan handelen, ik te maken krijg met hooggevoeligheid. Om ervoor te zorgen dat ik in de kracht van mijn hoogsensitiviteit blijf staan en om een goed beeld te krijgen van wat voor mij de moeite waard is, heb ik rust nodig.

 

Tijdens mijn sabbatical kreeg ik meer voor elkaar dan toen ik mijzelf dwong om 16 ballen tegelijk in de lucht te houden.

 

Wat een eye-opener en wat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek naar rust; Werk en rust zijn complementaire grootheden; als ik die met elkaar in balans breng, verandert dat m’n hele leven.

 

Het lijkt een missie van me te zijn geworden; het bewust maken van het belang van rust in het leven van hardwerkende en altijd gejaagde mensen om me heen.

 

Werk wordt enorm overgewaardeerd, terwijl rust daarentegen vaak als onbelangrijk wordt afgedaan. En niet alleen als onbelangrijk. Het lijkt zelfs wel alsof rust een slechte naam heeft. Stress en overwerk zien we als een bewijs van onze ambitie of onze toewijding aan ons werk. En dan wordt rust al gauw gezien als iets verdachts of zondigs.

 

Maar minstens zo opvallend is dat rust ook als oninteressant wordt gezien. Voor veel mensen is het een negatieve ruimte die gedefinieerd wordt door de afwezigheid van werk, niet iets dat dat op zichzelf staat en zijn eigen doel en waarde heeft.

 

Zo boeiend, want voor veel werkende mensen is het probleem; wanneer ben je klaar met werken? Nooit toch? Zeker nu we altijd en overal met elkaar in verbinding kunnen staan, is het moeilijker dan ooit om rust te vinden.

 

Daarvoor betalen wijzelf, onze werkgevers en onze geliefden een hoge prijs. Overbelasting leidt tot fouten op het werk. Op korte termijn mag het misschien zo zijn dat je veel voor elkaar krijgt door voortdurend aan het werk te zijn, maar je bereikt al snel het punt waarop dat minder oplevert dan je zou denken.

 

Al binnen een paar maanden wordt je minder productief en daarna beland je in een fase waarin je zowel je geestelijke als je fysieke gezondheid geweld aandoet. En dan heb ik het nog niet eens over de schadelijke effecten voor je persoonlijke relaties.

 

En ik kan het weten, ook ik probeer als werkleider op een zorg-afdeling, waar veel uitval van teamleden door ziekte was, zo’n 16 ballen tegelijk in de lucht te houden. Ik raak uiteindelijk oververmoeid. Ik neem mezelf niet serieus genoeg.

 

Uiteindelijk weet ik mijn intense concentratie-momenten af te wisselen met bewuste rust. Rust door middel van powernaps*; ongeveer 10 minuten m’n drukte afwisselen met rust op een rustige plek. Oh ja powernappen betekent voor mij nadrukkelijk niet slapen, maar in ruststand m’n vele indrukken onderbreken/loslaten. In mijn coaching werk pas ik de powernaps nog steeds toe. Minstens 2, maar soms ook 3 of 4, als ik een geluksdag heb.

 

*Wat is een powernap?
Wat mij betreft is een powernap een kort onderbrekings-moment van 10 tot 20 minuten, waarbij je je ogen dichtdoet. Hierdoor krijgen lichaam en geest even rust. De powernap vermindert spanning en stress en is goed voor je gezondheid. Na het doen van een powernap ben je meer geconcentreerd en maakt je minder snel fouten: je productiviteit neemt significant toe!

 

Jouw reactie kun je kwijt in het blok onder dit blogbericht en wordt bijzonder op prijs gesteld!

 

Mijn naam is René Booms

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben een gecertificeerd Kunstzinnig Dynamisch Coach en Trainer, ook hoogsensitief en begeleid jou graag tijdens jouw verander-proces.

App naar (0031) 6 – 10641831

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: