Hoe luier, hoe creatiever?

Lui beest

Luiheid bestaat niet! Luiheid is een lui woord voor iets anders. Aldus Remco Campert. Hiermee raakt Campert de schrijver, een uiterst gevoelige snaar als ik weer eens hard aan het werken ben.

 

LUIHEID betekent voor mij bewust even niets doen, relaxen in het kwadraat, om daarna weer met frisse moed te kunnen presteren. Onder hard werken versta ik trouwens het achter elkaar doorgaan van de ene activiteit, naar de andere. Superverslavend en regelmatig verschrikkelijk lastig om te zorgen voor gezonde onderbrekingen.

 

Luiheid wordt door de meeste mensen om mij heen beschouwd als iets slechts, als een soort zonde van de tijd-ding. Als ik lui ben, moet een ander harder werken.

 

Verder integreerde me het dat volgens de wetenschap blijkt dat vrijwel alle diersoorten op aarde ruim tweederde van hun leven doorbrengen met niksen.

 

Ook ik merk hoe heilzaam het is om regelmatig een PowerNap te nemen, te niksen en me eens lekker te vervelen! Mijn FOCUS neemt toe. In deze tijd lijkt het als vloeken in de kerk, dat doe je gewoon niet, net als luieren. Het mooiste voorbeeld vind ik kinderen. Die hebben verveling en niks doen nodig voor belangrijke sociaal vormende eigenschappen. Kan het nog duidelijker?

 

Remco Campert

Als ik leer om uit mezelf te putten en mezelf bezig te houden, dan is de behoefte om me te begraven in werk om emoties te ontvluchten, minder groot. De leegte die daarmee gepaard gaat, wordt dan minder angstaanjagend en de drang om mezelf gerust te stellen door het opstapelen van activiteiten vermindert. De Franse psychologe Etty Buzyn onderschrijft dit in haar boek; Pa, ma, laat me dromen.

 

Kinderpsychiater Roger Teboul is het roerend met Buzyn eens: ‘ Het niet-actief zijn stimuleert het verlangen en het onafhankelijk denken. Het zet aan tot het nemen van initiatieven, het niet langer alles verwachten van anderen of volwassenen.’

 

Genie Gertrude Stein (1874-1946): ‘Het kost ontzettend veel tijd om een genie zijn, want je moet heel vaak niksen, echt urenlang helemaal niets doen!’ Volgens Stein zijn de slimste mensen vaak luie mensen.

Mensen die altijd zoeken naar manieren om onder vervelende klussen uit te komen of het zichzelf gemakkelijker te maken en zo geweldige uitvindingen doen, wereldliteratuur schrijven of werkelijk vernieuwende kunst maken.

 

Uit luiheid en niksen komen de mooiste dingen voort, want pas dan komt het aanhoudende gebabbel van innerlijke stemmen in mijn hoofd eindelijk tot rust. Mijn ware creativiteit krijgt een kans.

 

Voor menig overbelast mensenhoofd betekent stilstand dus allesbehalve achteruitgang. Integendeel. Stilstand is juist efficiënt, omdat je daarna veel sneller vooruit komt. Ons onderbewuste werkt stukken beter naarmate we meer tijd uittrekken om te niksen.

 

Dat voldoende rust tot meer creativiteit en productiviteit leidt, is al door vele wetenschappers bewezen. Het is zelfs zichtbaar in MRI-scans. De dorsolaterale prefrontale cortex is het meest actief tijdens bewust nadenken. Dit geavanceerde deel van onze hersenen gebruiken we om te analyseren en berekeningen te maken.

 

Pas bij totale ontspanning valt de prefrontale cortex stil. Ons brein schiet dan in een meer ‘primitieve’ staat van zijn, waarin gedachten en sensaties kunnen opkomen zonder meteen te worden gecontroleerd, beoordeeld of gecensureerd.

 

Mensen die weten hoe ze moeten mediteren kennen deze gezegende rust in de kop maar al te goed. Dit is ook precies mijn doel van meditatie: het ontstijgen van het innerlijk geklets in de prefrontale cortex en het bereiken van een weldadige geestelijke rust, die nieuwe energie en goede ideeën oplevert.

 

Helaas nemen de meeste mensen hun chronische vermoeidheid voor lief en zien ze het als een logisch bijverschijnsel van de hectiek van het moderne leven. Maar volgens Edlund is dat nergens voor nodig. ‘Onze harten, hersens en centrale zenuwstelsel zijn gewoon zo overprikkeld dat we niet eens meer weten hoe het voelt om werkelijk uitgerust, verfrist en verkwikt te zijn.

 

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de uitputtingsverschijnselen van de hedendaagse rat race. In de Verenigde Staten zijn al meer dan 10 Sleep At Work Day gehouden: een initiatief van Bill Anthony, directeur van het Centrum voor Psychiatrische Rehabilitatie aan de Universiteit van Boston.

 

Volgens Anthony wordt er in Amerika massaal stiekem geslapen op het werk en wordt dit amper opgemerkt door collega’s en werkgevers, simpelweg omdat die daar te moe voor zijn. ‘Het is echt een epidemie’, aldus Anthony.

 

‘Terwijl bedrijven er juist hun voordeel mee kunnen doen als ze werknemers een middagdutje gunnen. Dat levert immers een hogere productiviteit, meer werkplezier en een betere gezondheid op onder hun personeel.

 

Steeds meer progressieve bedrijven moedigen middagslaapjes juist aan en faciliteren die ook met speciale rustruimtes in het bedrijfsgebouw, zoals Google, Nike en Union Pacific.

 

Misschien heeft Remco Campert uiteindelijk toch gelijk als hij zegt dat luiheid niet bestaat, maar gewoon een lui woord is voor iets anders, dat we nu pas beginnen te doorgronden. Tijd voor een tukkie!

 

Jouw reactie kun je kwijt in het blok onder dit blogbericht en wordt bijzonder op prijs gesteld!

 

Mijn naam is René Booms

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben een gecertificeerd Kunstzinnig Dynamisch Coach en Trainer, ook hoogsensitief en begeleid jou graag tijdens jouw verander-proces.

App naar (0031) 6 – 1064 1831

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: