Slachtoffer ten top!!

Slachtofferschap versus eigen verantwoordelijkheid nemen

Underdog worstelaar klein groot

In mijn tienerjaren gebeurd mij dat ook. Ik heb ruzie gekregen met een buurtvriendje. Huilend kom ik thuis. Mijn moeder vraagt wat er aan de hand is. Ik vertel haar dat P mij een klap in m’n gezicht heeft gegeven. En dat terwijl ik helemaal niets heb gedaan. Ja hoor geloof jij het, een vriendje die uit het niets mij een klap in mijn gezicht geeft? Ik zelf geloof er heilig in, ik voel me slachtoffer van onze vriendschap.

 

Tegenwoordig zijn we al heel wat jaartjes verder en begrijp ik dondersgoed dat ik in elke nare situatie een KEUZE heb. Ik kan eigen verantwoordelijkheid nemen voor de betreffende situatie. Of ik kies voor de slachtofferrol.

 

Kiezen voor het slachtofferschap lijkt in de 1e instantie veel gemakkelijker. Zeker als het kiezen eigenlijk geen kiezen is. In een nare situatie ben ik me niet bewust van het feit dat ik ter plekke een keuze kan maken. De zieligheidsfactor levert mij heel veel aandacht op. Zo van agut wat lullig voor je. Wat een nare mensen tref jij op je pad.

 

Als meest lastigste ervaar ik de kracht van retoriek. Vaak genoeg herhalen dat je je slachtoffer voelt van een situatie, betekent namelijk dat het een gewoonte kan worden en lijkt op de waarheid. Echter net als bijvoorbeeld benzine is aandacht heel vluchtig. Adem als het ware 3x en weg is de aandacht. Er is niets opgelost! Ik heb ook gemerkt dat het verslavend werkt. Supergevaarlijk.

 

Want voor mij is het niets minder dan een negatieve aandacht spiraal. Ik hol mezelf steeds verder uit. Doordat ik me niet bewust ben van mijn keuzemogelijkheid ga ik nooit echt met mezelf aan de slag. Een gemiste kans, maar ja wie wijst mij op het bestaan van een keuzemogelijkheid. Dan moet ik de mazzel hebben dat diegene die mij daarmee durft te confronteren op mijn pad komt. Mij is dat overkomen! Lucky me. En nu confronteer ik zo nu en dan weer anderen met het bestaan van hun keuzemogelijkheid.

 

Met dat kiezen heb ik behoorlijk wat experimenten uitgeprobeerd. Wat levert het meeste op Eigen verantwoordelijkheid nemen of Slachtofferen? Eigen verantwoordelijkheid nemen betekent voor mij wat er ook op mijn pad komt, ik ben zelf verantwoordelijk wat voor ik denk doe of zeg. Ik wijs geen vinger meer. Ik houd op met het bedenken van excuses. Ik ben niet te oud te jong te laat of te druk. Lijden hoort ook bij mijn leven. Ik kan mijn omstandigheden niet controleren, maar ik kan altijd een KEUZE maken hoe ik wil reageren. Dat betekent voor mij; eigen verantwoordelijkheid nemen. Wat een bevrijding!

 

Zelfonderzoek/observatie, een uitdaging door diep, soms heel diep te durven graven in mijn ziel. Mijn ziel als spiegel inzetten. Ga er maar aanstaan. Met diep in mijn ziel graven bedoel ik dat ik bereid ben naar mezelf te kijken, wat is mijn rol in de betreffende situatie. Dat ervaar ik regelmatig als bijzonder confronterend.

 

Als ik bijvoorbeeld iets lulligs tegen een ander heb gezegd, terwijl ik eigenlijk mezelf gedragen heb als een hork. Het is voor mij een ware kick als ik mijn gedrag doorheb. Het allermooiste is dat ik in dergelijke situaties dan ook steeds gemakkelijker mijn oprechte excuses durf aan te bieden.

 

Ik ben er echt door gegroeid. De reactie bij de ander als ik excuses heb aangeboden, is over het algemeen heel ontroerend, heel ontwapenend. We kunnen weer ontspannen!

 

Neem ook eigen verantwoordelijkheid! want wat er ook op je pad komt, je bent altijd zelf verantwoordelijk wat er vervolgens gebeurt.

 

Natuurlijk zijn er veel zaken die je niet kunt controleren, zoals de aandelenkoers, een vervelende baas, of het weer. Maar zelfs in relatie tot deze zaken hebben wij nog een keuze hoe we willen reageren. Het nemen van eigen verantwoordelijkheid betekent dat we zelf eigenaar zijn van onze reacties en niemand anders.

 

Als je je verantwoordelijkheid niet oppakt, offer je je eigen kracht op! Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je verantwoordelijkheid niet op te pakken, maar dit betekent ook dat je de consequenties moet nemen van je wegloop gedrag.

 

Jouw reactie wordt bijzonder op prijs gesteld en kun je kwijt in het blok onder dit blogbericht!

 

Mijn naam is Rene Booms

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben een gecertificeerd Kunstzinnig Dynamisch Coach en Trainer, ook hoogsensitief en begeleid jou graag tijdens jouw verander-proces.

App naar (0031) 6 – 1064 1831

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: