6 tips bij hoogsensitiviteit

Chaos blog 1

Ik heb hele lange tijd niet door wat er nou eigenlijk met me aan de hand is. En met hele lange tijd bedoel ik tot ongeveer 6 jaar geleden.

 

Het begint met slecht slapen, vermoeidheid, geen rust kunnen vinden, heel druk zijn en veel, heel veel van de hak op de tak praten.

 

Er heerst chaos in mijn lijf en in mijn hoofd. Mijn werk slokt me totaal op.

Niets meer in de hand

Controleverlies

Het lijkt van buiten allemaal wel te functioneren. Maar het lijkt wel alsof ik mezelf niet meer in de hand heb. Ik vlucht de hele tijd in mijn werk als sociaal therapeut. Maar thuis heeft mijn samengestelde gezin ook aandacht nodig.

 

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen in loslaten
Ik pas het elke dag wel eens toe. Leren loslaten, mijn zoon reikt me die wijsheid steeds aan, is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Het werkt wel.

 

Na verloop van tijd ga ik toch keer op keer onderuit op m’n werk. Ik herstel en wordt weer ziek. Ik leer die cyclussen te accepteren, als iets dat bij mijn ontwikkelings-proces hoort. Het is goed zo.

 

Nu merk ik pas wat het werk van me vraagt, qua energie. Ik ben me helaas nog niet bewust van mijn hoog gevoeligheid en de problemen, die me dit onbewust-zijn, oplevert.

 

In de periodes dat ik ziek ben kan ik wel volop de tijd aan mezelf besteden. Daardoor gaat het steeds beter.

 

Hyperventileren  

Chaos Yoga man blog 3

Tijdens een treinreis raak ik in gesprek met een medepassagier. Hij verteld mij dat ik op m’n ademhaling moet letten. Oh, hoezo, zeg ik. Hij legt mij uit, dat door mijn hoge ademhaling, ik voortdurend aan het hyperventileren ben.

 

Hyperventilatie zuigt alle energie uit je lijf. Deze opmerking heb ik ter harte genomen. Bij een fobievriendenkring, ben ik weer gaan leren optimaal adem te halen.

 

Aangezien ik begeleid word door ervaringsdeskundigen, neem ik alles aan wat ze me kunnen leren.

 

Ik zal je vertellen dat het opnieuw leren ademen de eerste bijéénkomsten bij mij voor heftige angsten heeft gezorgd. Keer op keer denk ik te stikken.

 

Ik ben nu rustiger en kan me beter concentreren. Mijn focus, is mijn redding. Met dank aan de yoga-oefeningen, die me scherp te houden.

 

Burn-out

Chaos in mijn hoofd blog Burn out man

Ik zit ondertussen met een vette burn/bore-out thuis. Heb me over de kop gewerkt? Sta voor iedereen klaar en loop mezelf continue voorbij.

 

En altijd aan het verwachtingspatroon van anderen willen voldoen. Dat laatste doe ik eigenlijk al sinds mijn kindertijd.

 

Het waren de jaren tachtig. Ik voel me op school een vreemde eend in de bijt en heb een hekel aan school. Ik verveel me te pletter.

 

Dag na dag braaf op je stoel blijven zitten. Als ik naar buiten staar, roept de juf me bij de les en zegt dat ik niet de hele tijd moet zitten staren en dromen.

 

Ik kan me slecht concentreren in de klas. Krijg veel prikkels binnen van geluid en licht en niet te vergeten de emoties van anderen.

 

Als mijn hoofd vol is met prikkels, kan ik soms zomaar beginnen te huilen. Dan word ik een aansteller genoemd. En overgevoelig. Ik kan heel blij zijn, maar ook intens verdrietig.

 

Een tussenweg lijkt er niet te zijn. En ondertussen probeer ik te voldoen aan mijn eigen torenhoge verwachtingspatroon. En aan het verwachtingspatroon, waarvan ik dacht dat anderen dat van mij hadden.

 

Jarenlang. Zelfverzekerd overkomen, terwijl de onzekerheid hoogtij viert.

 

Hoogsensitiviteit

Inmiddels kan ik er niet meer om heen. Ik lees zo’n 6 jaar geleden over hoog gevoeligheid.

 

Ik moet gewoon erkennen dat ik mezelf in de uitleg herken. Ook om verder te kunnen met mijn leven. Opeens valt alles op zijn plek.

 

Waarom ik me zo slecht kan concentreren op een drukke werkvloer.

 

Waarom mijn schuur in een chaos verandert, op het moment dat het in mijn hoofd een chaos is.

 

Waarom ik niet, naast mijn werk, ook nog eens perfect een samengesteld gezin kan runnen.

 

Waarom ik altijd vol goede moed en vol passie aan dingen begin, maar nooit iets af lijk te kunnen maken. Waarom ik zo intens voel, proef en hoor.

 

En waarom ik aan het eind van de dag altijd bekaf ben.

 

Mijn grenzen aangeven

Stilte Chaos

Ik begin aanpassingen in mijn leven te maken. Mezelf voorop te stellen.

 

Dat is moeilijk, want juist vanwege mijn ontwikkelde empathische vermogen, vind ik dat eigenlijk egoïstisch.

 

Maar ik realiseer me ook, dat ik naar mezelf moet luisteren, anders zal ik binnen no-time weer opgebrand zijn en terug bij af.

 

Stapje voor stapje leer ik mezelf bij een verzoek van een ander af te vragen: Wil ik dit, of doe ik dit omdat ik vind dat ik dit moet.

 

Is het haalbaar en wat zijn de gevolgen?.

 

Daarnaast kijk ik op welke manier ik de vele en intense prikkels van buitenaf kan beperken. Ik leer mijn grenzen opnieuw aan te geven.

 

En realiseer me steeds meer wat een kracht mijn hoog  óók heeft. Ik leg bijvoorbeeld heel makkelijk verbanden en voel een ander feilloos aan.

 

Denken

Denken Chaos

Vaak weet ik wel wat ik kan doen, maar doe ik het niet op het moment dat het echt nodig is. Simpelweg omdat ik er niet aan denk.

 

Mijn denken is ergens anders mee bezig. Bezig in een neerwaartse spiraal.

 

Daarnaast heb ik mijn lichaam, dat soms niet voort te branden is.

 

Een lichaam dat moe is van het denken.

 

Het vraagt moed, wilskracht en een hoop zelf-liefde om een stap richting het positieve te zetten. Van mezelf, maar ook van een ander. Anderen mogen ook een geïnteresseerde stap mijn kant opzetten.

 

De kracht van mijn hoogsensitiviteit is er één van intensiteit, die meer en meer als een groene draad door mijn leven loopt. De rode draad van uiterlijkheden heb ik doorgeknipt. Het draait om mijn intense innerlijke leven. Onbevangen en puur natuur!

 

Kortom hier 6 tips bij hoogsensitiviteit;

 • wanneer een ervaring mij verdrietig maakt, geeft het mij de kans dit verdriet te doorvoelen, om ruimte te maken voor mijn blijheid

 

 • een stressvolle ervaring die zich blijft herhalen, kan ik veranderen

 

 • ook gevoelens van verdriet, boosheid en angst mogen er zijn

 

 • ik verdien het om ook uitzinnig blij en gelukkig te zijn

 

 • elke ervaring maakt mij een rijker mens

 

 • elke ervaring brengt mij dichter bij mijn kern

 

Jouw reactie wordt bijzonder op prijs gesteld!

In het blok onder dit blogbericht kun je jouw reactie plaatsen.

Mijn naam is René Booms

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben een gecertificeerd Kunstzinnig Dynamisch Coach en Trainer, ook hoogsensitief en begeleid jou graag tijdens jouw verander-proces.

App naar (0031) 6 – 1064 1831

 

  1 comment for “6 tips bij hoogsensitiviteit

 1. Frans
  september 30, 2017 om 11:48 am

  Wat geweldig om je zo open te stellen naar anderen. Ik heb jouw schrijven met veel ontzag gelezen. Wat ben je ver gekomen in het aanvaarden van hulp en heel goed luisteren. En nu een kennismakingsgesprek. Jij kan zoveel geven!

  ________________________________

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: