HELP! Ik ben een control freak 10 tips om los te laten

perfectionisme blog controlefreak

Wanneer ben ik een control freak?

Als control freak wil ik graag alles in de hand houden. Ik houd er niet van om dingen last minute te doen en plan het liefst alles in de toekomst. Als control freak wil ik graag overal goed over na denken en maak ik keuzes op basis van ratio en minder op basis van gevoel.

 

Controle willen houden is eigenlijk een heel logisch verschijnsel. Doordat ik controle denk te hebben over de dingen om heen, zorgt dit voor een veilig en vertrouwd gevoel. Ik voel me minder angstig en meer zelfverzekerd. Toch kan ik ook doorslaan in het hebben van controle. In de volksmond word ik dan een control freak genoemd.

 

Van controle naar overgave

Overgave springende man

De tijden dat ik nog geen besef heb dat ik beschik over de krachten van hoog gevoeligheid, heb ik een manier gevonden om mijn chaotische brein wat meer te kanaliseren.

 

Dat kanaliseren brengt me inderdaad meer rust. Maar ook meer controle. Zonder dat ik dat door heb. Steeds meer controle over innerlijkheden en uiterlijkheden. Mijn ontspanning is ver te zoeken. Op het hoogtepunt van dit kanaliserings-avontuur, stort mijn wereld in elkaar.

 

Ik besef dat de controle me uit de handen glipt. Mensen beginnen me te vermijden, omdat ik alles op mijn manier wil doen. Dat ik me dat gewaar ben, ben ik 30 jaar. En hoe meer ik probeer te veranderen, hoe meer ik veréénzaam. Wat een roerige tijd, eigenlijk een leven dat ik leef in het ongewisse. Feitelijk doe ik maar wat.

 

Uiteindelijk ontvang ik een aantal levens-sleutels op mijn weg, waaronder het besef van mijn chronische zouttekort en mijn hoog gevoeligheid. In dit controleverhaal ben ik inmiddels 43(!). Ter overbrugging van controle naar overgave creëer in een dagplanning.

 

Het blijkt mijn persoonlijke bijbel te worden, die mij helpt een natuurlijk ritme op te bouwen. Dit krijg ik voor elkaar door op gezette tijden bijvoorbeeld even een powernap van 10-15 minuten te nemen.

 

Met mijn dagplanning rust ik voor het eerst in mijn leven écht uit. M’n uitputtingsslag is uiteindelijk voorbij, net als de controle willen houden over wat?? Ik leef m’n leven  zoals het komt en diep dankbaar voor elk moment dat ik hier op aarde ben.

 

Het totale controle-loslaat-proces heeft nog wel een paar jaar in beslag genomen. Maar het heeft me gemaakt wie ik nu ben, leven in liefde met dierbaren, medemensen en mezelf.

 

Internet

perfectionist 2

Wanneer ik op internet aan het zoeken ben naar artikelen over control freaks kom ik vaak het woord ‘perfectionisme’ tegen. En een artikel van Japke Janneke.  Ik besef me dat perfectionisme en controle willen hebben met elkaar verweven zijn.

 

Lastig om toe te geven, maar ik ben een echte perfectionist geweest. In die tijd wil ik het liefst alles zo goed mogelijk doen. Dit zorgt natuurlijk ook voor een bepaalde vorm van controle.

 

Het is soms best vermoeiend om alles onder controle te willen houden. Ik pieker/overdenk heel wat af en het levert me niet eens zo vaak iets op.

 

Wat kan mij en wellicht jou nou helpen om deze controle af en toe eens lekker los te laten?

 • ik begin me op een gegeven moment te beseffen dat het leven niet te controleren is

 

 • volledige controle over mijn leven kan ik niet krijgen

 

 • dingen lopen vaak anders zoals ik verwacht, omdat ik met veel toevalligheden te maken heb

 

 • door dit te beseffen kan ik mijzelf al voorbereiden op een eventuele teleurstelling

 

Handigheidjes om mijn controle te relativeren;

perfectionische man 2 met zoon

 1. ik zoek afleiding! Deze werkt in heel veel gevallen. Voor mij is deze afleiding meestal een rondje wandelen, fietsen of houtbewerken. Op deze manier kan ik even mijn hoofd laten ”luchten”

 

 1. als ik een bepaalde gebeurtenis graag in de hand wil houden en dat me dat veel stress geeft, bedenk ik van te voren wat het ergste is dat er kan gebeuren. Meestal vallen deze gevolgen best wel mee

 

 1. wanneer ik allerlei dingen geregeld wil hebben en ik blijf er last van houden in m’n hoofd, dan schrijf het op en leg het vervolgens weg

 

 1. ik doe wat ik moet, kan en laat wat niet hoeft. Ik kijk vervolgens heel realistisch naar de dingen die ik echt moet regelen of waar ik echt controle op uit zou moeten oefenen. Iets dat niet per se nodig is, laat ik en wacht dan af wat er gebeurt

 

 1. ik probeer af en toe bewust iets uit handen te geven. Ik hoef niet altijd overal de verantwoordelijkheid over te dragen. Door iets uit handen te geven, krijg ik meer rust. Ik leer delegeren

 

Proces van besef; 

perfectionistische man

 • pas als alles af is, kan ik me ontspannen

Een mooi streven, maar er komt nooit een moment dat alles af is. Er is alleen maar beweging. En dat is fijn, want dan hoef ik niet na te denken. Als ik continu bezig blijf, hoef ik me niet af te vragen of dat wel zin heeft.

 

 • als ik het niet zelf doe, gaat het fout

Ik voel dat ik moeite heb met delegeren en doe alles zelf, met als gevolg dat ik compleet opbrand. Mijn burn-of bore-out is het gevolg van het negeren van mijn eigen grenzen.

 

 • ik moet verantwoordelijkheid nemen                                                                              

Ik ben niet iemand die voor de verantwoordelijkheid wegloopt. Het gevolg is dat ik overal verantwoordelijk voor wil zijn: zelfs voor de acties en keuzes van anderen.

Verantwoordelijkheid nemen is prima. Maar nooit ten koste van mijn geluk. Want dat is vaak het geval: door overal mee bezig te zijn, ben ik vrijwel nooit bezig met m’n eigen behoeften. Daar kom ik gewoonweg niet aan toe.

 

 • het moet perfect zijn.

Als mijn standaarden zo hoog zijn dat ik er zelf ook niet bij kan, dan moet ik de rest van mijn leven op m’n tenen lopen. Heel vermoeiend! Je zou het bijna uitschreeuwen: ‘Help! Ik ben een controle-freak.’

Zo langzamerhand word het me duidelijk dat ik bang ben om lui te worden. En als ik lui wordt, gaat het langzaam bergafwaarts totdat ik uiteindelijk in de goot lig. Want dat gebeurt er toch met mensen die hun verantwoordelijkheid niet nemen?

 

 • als ik het goed doe, krijg ik waardering

Een echt lastige. Meer waardering voor mijn werk en voor mijzelf. Eerlijk gezegd heb ik daar op zitten wachten op een oprecht compliment. Ik vraag me  af of anderen wel zien wat ik heb gedaan. En het antwoord is meestal: nee. Anderen blijken daar vaak niet zo mee bezig te zijn.

 

En mijn focus ontwikkelt zich, ik;

focus perfecte man

 • kan niet overal invloed op uitoefenen

 

 • dat piekeren mijn problemen niet oplost

 

 • dat het niet om controle-houden-over gaat, maar in vertrouwen loslaten. Mezelf als het ware overgeven aan dat wat er nu is. Dat is precies genoeg, meer is er niet.

 

Mijn instelling veranderen;

 transformatie control freak blog

 • ik ben gaan stoppen een perfectionist te zijn; perfectionisme ervaar ik als een enorme energie-slurper. Mijn god wat een doordrammer! Het pijnlijkste vind ik, dat ik me op een gegeven moment niet eens meer bewust ben wat er om me heen gebeurt. Het sociale leven glijdt finaal langs me heen.

 

 • ik werk aan mijn eigenwaarde; als ik lekker in mijn vel zit, ben ik veel minder bezig met controle houden over, het hoeft niet allemaal zo perfect te zijn. Lekker in mijn vel betekent dus goed voor mezelf zorgen, ontspanning en genieten van de kleine dingen van het leven. Mmm, simpel eigenlijk.

 

 • werken aan mijn angsten; mijn angstaanvallen zijn voortgekomen uit het ongezond ademhalen. Het venijnige van de aanvallen is dat ik me in die tijd helemaal niet bewust ben, dat ik zo’n hoge ademhaling (vanuit m’n borstkast-gebied) heb. Gelukkig ontmoet ik een moedige man die me verteld over hoge ademhaling. Ook wel hyperventilatie genoemd. Er gaat een gelukzalige wereld voor me open als ik ademhalingstherapie volg en m’n angsten verdwijnen. Overgave!!

 

 • ik hou op met altijd gelijk willen hebben; zo nou zeg ik denk veel te weten (dat is ook eigenlijk wel zo ha ha…) en daarmee meestal m’n gelijk kan halen. Maar ten koste van wat?  In die periode luister ik niet meer naar m’n intuïtie, maar ook niet meer naar de mensen om me heen. Eenzaamheid ervaar ik des te meer. Waar komt dat gevoel toch vandaan. Ja ik voel me onzeker en kwetsbaar, maar deel die gevoelens niet voldoende. In plaats daarvan stel ik me arrogant op, alsof ik alles onder CONTROLE heb. Niet dus!

 

 • ik oefen in accepteren; in die controle-tijden helpt het mij me te realiseren dat dit is wat er is. Niet minder, niet meer. Dit wat er nu is, is precies wat je nodig hebt. Ik ben er steeds meer van bewust, dat ik mijn leven niet hoef te regisseren. Regisseren is bedoeld voor het maken van films, niet voor het plannen van je leven.

 

Ik onthoud nu, dat het opgeven van controle een fijn gevoel oplevert.

euforisch control freak loslaten blog

 • ik leer om anderen te vertrouwen; dat lukt mij vooral door LOSLATEN. Mijn leermeester daarbij is mijn jongste zoon. Hij herinnert mij er regelmatig aan dat loslaten lichter voelt, dan controle houden over/piekeren en dingen perfect willen doen..

 

 • delegeren; dit is wel een hele lastige. Hoe delegeer ik. Niet of nauwelijks. Mijn ervaring met delegeren is dat ik nogal snel bazig ben. De middenweg vinden tussen delegeren en niet delegeren heb ik uiteindelijk gevonden.

 

 • tegenwoordig gaat het zelfs spontaan. Als ik veel werk te verzetten heb, kies ik van de 5 dingen die ik denk te moeten doen die dag, er 3 uit. De andere 2 schuif ik door naar een andere dag (overigens niet persé de volgende dag). Bij de 3 dingen die overblijven vraag ik op een charmante manier of een ander mij even zou willen assisteren bij de uitwerking van die taken.

 

 • werken aan jaloezie; ook een hele interessante. Voor mij een innerlijk proces van toegeven en eventuele excuses voor m’n kleutergedrag aanbieden, als ik bemerk dat ik heb gereageerd/gehandeld uit jaloezie. Iedere dag opnieuw kies ik weer voor de bereidheid om toe te geven als dat nodig is. Verder vooral niet nadenken, maar doen. Flexibiliteit is een toverwoord. Ik durf weer FLEXIBEL te zijn.

 

Hoe heb ik uiteindelijk afscheid kunnen nemen van mijn leven als perfectionist/control freak?

Liefde eeuwige lente claudel en rodin

foto verbeelding in marmer door Claudel en Rodin ‘Eeuwige Lente’

Doordat José, de liefde van mijn leven, in 2000 op mijn pad is gekomen en dankzij mijn passie voor hout en de bewerking ervan. In al haar facetten heb ik met dit prachtige natuurmateriaal intens mogen werken en uitleven. José en het hout vormen voor mij innerlijke zuurstof.

 

Bovendien kan ik zo genieten van de kinderen, zeker als ze aanleiding tot zelfreflectie zijn. Zij zijn mijn spiegel. Evenals mijn vrienden en familie. Tot slot nog;

 

10 TIPS voor PERFECTIONISTEN/CONTROL FREAKS

 

 • onthoud dat het leven mooi is. Wees dankbaar en tel je zegeningen. Je zult minder bang zijn om dingen kwijt te raken of de controle te verliezen als je blij kunt zijn met wat je hebt

 

 • het leven is leuker als je het simpelweg laat gebeuren. Leren te genieten en van jezelf te houden is een prachtige reis

 

 • vecht voor jezelf. Geef niet op. De enige die jij kunt veranderen en waar je controle over hebt, dat ben je zelf

 

 • praat erover met anderen.

 

 • ontspan door sporten, rust en andere afleiding zoeken

 

 • delegeer, maar doe dat in eerste instantie stapsgewijs. Begin met minder belangrijke ‘opdrachten’

 

 • laat je op de vingers tikken als je weer eens iets zelf wilt doen

 

 • geef suggesties om toch enige invloed te behouden, tenminste als je dat graag wilt

 

 • accepteer dat een ieder zijn eigen methode heeft, een methode die zeker niet onderdoet voor die van jou

 

 • sta open voor de creatieve inbreng van anderen, want twee weten meer dan één.

 

Herken jij je ook in de kenmerken van een control freak? Heb je nog tips voor mij en de andere lezers om de controle af en toe eens los te laten? Laat het hieronder weten bij de reacties.

Mijn naam is René Booms

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben een gecertificeerd Kunstzinnig Dynamisch Coach en Trainer, ook hoogsensitief en begeleid jou graag tijdens jouw verander-proces.

App naar (0031) 6 – 1064 1831

 

 

 

  4 comments for “HELP! Ik ben een control freak 10 tips om los te laten

 1. Miranda
  oktober 28, 2017 om 2:29 pm

  Lieve René, wat een mooi mens ben je. Je hebt geweldige resultaten behaald. Ik heb respect voor jouw toewijding en de kracht van jou, José en je kids. Succes met de VerbeeldingsCoaching 👍🍀. Miranda

  Like

 2. Anneke
  oktober 29, 2017 om 11:24 am

  Ontroering in mijn ziel zoals jij alles kunt verwoorden. Jou vechtlust kent geen grenzen, applaus voor jezelf. Ik leer heel veel van jou, het aandurven gaan van alles. Spitten bij jezelf.

  Mens durf te leven

  en dat doe jij!

  Liefs

  ________________________________

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: