Mijn leven moet op de rem

Hogesnelheidstreinen

Tot een aantal jaar geleden verloopt mijn leven als in een sneltreinvaart. Ruimte en tijd om situaties te verwerken ervaar ik nauwelijks. Laat staan ervan bijkomen. Hoezo op de rem trappen?!

 

Ik ben me absoluut niet bewust van het feit dat ik zelf op mijn eigen rem kan trappen. Mijn leven hangt van activiteiten aan elkaar. Wat ik niet doorheb is dat ik niet alleen vergeet meer pauzemomenten in te lassen, maar dat ik een teaser en pleaser ben en dus voortdurend aandacht en bevestiging aan het genereren ben.

 

Als ik mijn hart volg en wat minder in mijn hoofd mijn gedachten mijn leven laat bepalen, krijg ik meer in beeld wat nu echt belangrijk is, wat even kan wachten en wat nu absoluut niet belangrijk is.

 

Ondertussen ontwikkel ik een bijzonder ongezonde manier van ademhalen. Maar wie wijst mij daar op, wie helpt mij bewust te worden? Ik draaf maar als een kip zonder kop door. En vele mensen maar denken dat ik zoveel energie heb en oh zo spontaan ben.

 

Op 1 dag verricht ik gemakkelijk meer dan 15 activiteiten, maar ervaar ik ze ook optimaal? Ik durf niet af te remmen, bang dat ik in elkaar stort. En in een diepe depressie glij. Dat is me al zo vaak overkomen. De periodes tussen de ene bore-out en de andere worden alleen steeds korter. De conclusie die getrokken word door de bedrijfsarts, BURN-OUT, helpt ook niet in m’n bewustwordingsproces.

 

Handen lemniscaat klein

Ik doe ook zoveel, omdat ik me anders te pletter verveel. Het is leven van het ene uiterste in het andere en het levert hetzelfde ellendige gevoel van tegenstrijdigheid en niet begrepen worden op. Maar het blijkt in de loop van de tijd dat ik vooral mezelf niet begrijp. Ik zit in een veranderproces, maar wil nog teveel controle houden over mijn leven.

 

Ik voel me ondertussen afstompen en verveeld raken. Ook door bijvoorbeeld avond na avond televisie te zitten kijken, die uit minstens de helft van de tijd uit herhalende reclames bestaat. Mijn geliefde en ik besluiten de tv de deur uit te doen. Lang leve Netflix. Ik raak weer vervult door inhoud, dat wel. Maar hoe keert mijn leven zich? Van al het uiterlijke de schuld geven, SLACHTOFFER VAN MEZELF, naar het bewust worden van mijn innerlijke wereld en eigen verantwoordelijkheden?

 

Valkuilen

Mijn valkuilen. Tijdens een treinreis raak ik in gesprek met een medepassagier. Na ons gesprek arriveren we op mijn eindstation en zegt hij nog even tussen neus en lippen door dat mijn ademhaling heel hoog zit en dat ik dat moet veranderen, wil ik niet ernstig ziek worden.

 

Wow, die komt binnen, ik word ineens duizelig, misselijk en draaierig. Ik krijg het zo benauwd! Wat en waarom overkomt me dit nu? Waarom hier? Wat is er mis met me?

 

Dat zijn gedachten, waardoor ik het alleen maar erger voel. Shit, mijn medepassagier heeft het over mijn hyperventileren. Word ik daarom steeds benauwder? Ik kom in aanraking met ademhalingstherapie, dat zeker helpt, maar kortstondig en kan niet de oorzaak weghalen.

 

Ik word al snel weer te gespannen, ervaar teveel stress en voel me voortdurend angstig. Ik kan me niet voldoende opladen. Wat een ellende. Daar komen ook weer die paniekaanvallen overheen;

Stel je maar eens voor wat er met jou gebeurd als je aan het fietsen bent en er wordt je gevraagd je ogen dicht te doen en door te fietsen. Waarschijnlijk voel je al na een aantal meters de drang om je ogen weer te openen. Bij mijn paniekaanvallen blijven mijn ogen gesloten. Die angst, zo ongrijpbaar en eng!!

Paniek aanval

 

Wanneer ik te gespannen ben en me continu zorgen maak over iets of iemand, dan breng ik mijn lichaam in hoge staat van alertheid. Mijn lichaam word zeer gevoelig en daardoor schiet ik makkelijk in paniek. Bovendien blijk ik daardoor dus ook verkeerd adem te halen (via de borst i.p.v. via de buik).

 

De hoofdoorzaak blijkt echter dat ik met onopgeloste angsten rondloop. Dat ik eventueel zelf angst voor de angst heb, continu anticipeer (aan dingen in de toekomst denk) en dat er altijd wel wat is wat me buitengewoon angstig, gehaast of gestresseerd maakt.

 

Ik heb daar last van. Mijn leven draait bijna alleen maar om BEVESTIGING, ik heb een ongezonde honger naar bevestigt worden. Bevestigt worden dat ik besta en er toe doe. Zo irritant voor een ander, maar zeker ook voor mezelf. Geen bevestiging genoeg krijgen,  betekent op den duur voor mij een serie opgestapelde onzekerheden.

 

Die onzekerheden worden angsten en vervolgens ben ik aan het hyperventileren en kan ik niet meer bij mijn gezonde bron komen en raak ik uitgeput. Dat is een belangrijke reden waarom ik vatbaar bent voor hyperventilatie. Ik leef in een vicieuze cirkel.

 

Uiteindelijk heb ik geen bevestiging meer nodig van een ander of mijzelf. Zoals mijn beste vriend schrijft; Jouw innerlijke schoonheid behoefd geen bevestiging, die is er gewoon. De kassière die opkijkt en glimlacht, omdat ze jou weer ziet. Of even vragen aan iemand die je aankijkt, of ze nog iets leuks heeft meegekregen deze middag.

 

Pff, eindelijk meer duidelijkheid. In overleg met mijn vrouw besluit ik ook, na 24 jaar te gaan stoppen met het werken in wisseldiensten. Wat een wijs besluit. Ik begin weer rust in mijn lijf te ervaren. Ik word niet meer geleefd door mijn gedachten.

 

Door alle inzichten die volgen, word ik niet meer geteisterd door paniekaanvallen. Ik heb wel een extra gereedschap ontwikkelt. Minstens 2x per dag doe ik een turbo nap, 10-15 minuten even alles helemaal loslaten. Ik zak dan even weg, maar voordat ik in slaap zou vallen, sta ik super rationeel op en vervolg mijn weg van die dag. De naps zorgen voor een natuurlijke rem. Deze ONDERBREKINGEN hebben mijn leven gered, als het ware!!

 

Kortom;

Als ik onder minder spanning sta, dan ervaar ik minder stress,
– waardoor mijn angst afneemt
– waardoor ik meer dingen zal durven
– waardoor ik meer ervaringen opdoe
– waardoor ik een voller leven krijg
– waardoor ik gelukkiger ben

 

Blijheid

 

Hoe zit het met jouw onzekerheden/angsten? Hoe ga jij met je onzekerheden/angsten om?

 

Mijn naam is René Booms

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben een gecertificeerd Kunstzinnig Dynamisch Coach en Trainer, ook hoogsensitief en begeleid jou graag tijdens jouw verander-proces.

App naar (0031) 6 – 1064 1831

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: