Extreem gevoelig voor licht en geluid

Karin Bloemen

Ook bekende Nederlanders kunnen hoogsensitief zijn. Dat maakt ze kwetsbaar, maar het is ook hun kracht. Cabaretière Karin Bloemen is extreem gevoelig voor licht en geluid.

 

Huilen is bij ons in huis heel normaal. Mijn man, dochters en ik zijn zo open en kwetsbaar, dat de emoties alle kanten op vliegen. Mijn jongste ging toen ze 4 was al huilen als ze klassieke muziek hoorde. Toen iemand zei dat ze hoog sensitief was, viel het kwartje. Dat heb ik ook, dacht ik.

 

Het luchtte op, omdat ik veel eigenaardigheden herkende, die ik altijd had weggepoetst. Ik voel soms bij mensen dat er iets is. “Wat is er toch met jou aan de hand?” kan ik zomaar zeggen als iemand in scheiding ligt.
Ik ben extreem gevoelig voor licht en geluid, alles komt binnen en het put me snel uit. Dankzij een paar stevige levenslessen heb ik geleerd mijn grenzen te bewaken. Perfectionisme en hoogsensitiviteit bleek een fatale combinatie; in 2011 kreeg ik een burn-out.

 

Ik weet nu dat als ik wil ontspannen, de omgeving aan heel veel voorwaarden moet voldoen.

 

Op vakantie gaan we naar een doodstille uithoek. We eten in restaurants zonder live muziek, ik kan niet tegelijkertijd luisteren en proeven. Ik gebruik mijn extreme gevoeligheid in mijn werk.

 

Net als een voetballer die zich warm loopt langs het veld, warm ik mezelf psychisch op in de coulissen. Ik zet mijn tentakels uit, bespied de types in de zaal. Als ik op het podium sta, probeer ik mezelf volledig te openen. Ik wil de stemming van het publiek voelen. Ik maak zo contact met het publiek en dat voelt het.

 

Als na afloop van een voorstelling iemand zijn stem verheft of zich kritisch uitlaat, dendert dat bij me binnen. Mijn omgeving moet dan echt even voorzichtig met me omgaan.
Ik vind dat er veel meer waardering moet komen voor gevoeligheid. We proberen maar stoer te zijn, maar juist die kwetsbaarheid en openheid is een kracht. Juist door te voelen, kom je tot mooie producties, tot mooie muziek.

 

Mensen die zich hard gedragen en schelden zijn vaak bang voor emoties. Die slaan omdat ze niet geslagen willen worden. Die emotionele kant is wat ons tot mens maakt, die moeten we koesteren.’

 

Herkenbaar?

 

Eén op de vijf mensen is geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels. Licht, geluid, maar ook emoties van anderen komen veel harder binnen. De door niet-hoog gevoelige mensen gedomineerde samenleving bestempelt hen al snel als ‘verlegen’, ‘introvert’, en ‘overgevoelig’.

Met dank aan Psychologie Magazine

 

Leer beter omgaan met prikkels

 

Hoogsensitiviteit kan je kwetsbaar maken, maar het is ook een kracht.

 

Mijn naam is René Booms

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben een gecertificeerd Kunstzinnig Dynamisch Coach en Trainer, ook hoogsensitief en begeleid jou graag tijdens jouw verander-proces.

App naar (0031) 6 – 1064 1831

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: