Lichamelijk en geestelijk mishandeld

Arthur Japin schrijver

Ook bekende Nederlanders zijn hooggevoelig. Dat maakt ze kwetsbaar, maar het is ook hun kracht. Schrijver Arthur Japin ervaart andermans opwinding, verdriet en zenuwen.

 

Lang heb ik niet begrepen dat anderen mij niet net zo duidelijk konden lezen als ik hen. Ik weet in een oogopslag wat iemand voelt, wil, denkt en meestal ook grofweg waaruit dat voortkomt. Diegene hoeft daarvoor niet dichtbij te zijn, maar wel in mijn blikveld. Dat klinkt zweverig, maar is heel praktisch. Het is niet het lezen van gedachten, maar het oppikken en combineren van heel veel fysieke signalen.

 

Als kind heeft dat me geholpen om te overleven. Op de lagere school en middelbare school werd ik gepest, zeg maar lichamelijk en geestelijk mishandeld. Het was daarom voor mij noodzakelijk te weten welke kinderen een bedreiging vormden. Bovendien vochten ook mijn ouders thuis. Als enig kind ben je dan altijd aan het monitoren wie wat denkt en van plan is. Het wordt een tweede natuur misverstanden snel te ontleden en te neutraliseren.

 

Tot mijn 30ste, 35ste heb ik gedacht dat iedereen dit kon en deed, en ik begreep niet waarom mensen dan niet zagen wat er in mij omging. Ik mis nog steeds de behoefte mededelingen over mezelf te doen, doordat ik ervan uitga dat alles wel aan me is af te lezen. Ik heb in de omgang met mensen geen woorden nodig. Integendeel, zodra ze spreken, zeggen ze doorgaans iets anders dan er te zien is.

 

Het is een vaardigheid die veel voordelen heeft – ik heb er mijn vak van gemaakt mensen te doorgronden en voor anderen begrijpelijk te maken – maar minstens zoveel nadelen. Hoe meer mensen, hoe meer signalen, hoe meer energie dit vraagt. Ik ga niet naar verjaardagen of feestjes, want daarvan moet ik minstens een dag bijkomen.
Ik kan de grens tussen mij en anderen dan niet trekken. Ik ervaar hun opwinding, verdriet en zenuwen als de mijne en voel me – nog steeds – verantwoordelijk voor hun welbehagen.

 

Tegelijk zou ik het niet anders willen, ik wil open blijven staan want je kunt hiermee ook iets voor anderen betekenen. De historische figuren in mijn romans kampen vaak met hetzelfde. In mijn nieuwe roman Kolja geldt het zowel voor de hoofdfiguur, een doofstomme jongen, als voor Tsjaikovski, de componist. Diens gouvernante waarschuwde vroeger de kinderen die kwamen spelen: “Voorzichtig met Petja, het is een glazen kind.” Dat vind ik zo raak van haar. Van glas te zijn, zo voelt het. Minder vanwege de breekbaarheid, dan vanwege de doorzichtigheid. Je kijkt dwars door het leven heen, dwars door de muren die mensen hebben opgetrokken.

 

Herkenbaar? Ontdek of je zelf ook hooggevoelig bent.

 

Eén op de vijf mensen is geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels. Licht, geluid, maar ook emoties van anderen komen veel harder binnen. De door niet-hooggevoelige mensen gedomineerde samenleving bestempelt hen al snel als ‘verlegen’, ‘introvert’, en ‘overgevoelig’. Herken je dit?

 

Leer beter omgaan met prikkels

 

Hoogsensitiviteit kan je kwetsbaar maken, maar het is ook een kracht.

 

Met dank aan Psychologie Magazine

 

Mijn naam is René Booms

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben een gecertificeerd Kunstzinnig Dynamisch Coach en Trainer, ook hoogsensitief en begeleid jou graag tijdens jouw verander-proces.

App naar (0031) 6 – 1064 1831

  3 comments for “Lichamelijk en geestelijk mishandeld

 1. maart 18, 2018 om 8:44 am

  Leuk stuk maar niets nieuws. Alles (aan) voelen kan aardig deprimerend zijn. Uit de buurt blijven van.. helpt

  Like

  • maart 20, 2018 om 11:27 am

   Dank voor je reactie. Voor mijzelf merk ik dat aan voelen 1 ding is en dat ik er vervolgens niet altijd iets mee moet van mezelf.

   Like

   • maart 21, 2018 om 11:31 am

    Daar ben ik het mee eens. Het kan erg verstandig en ontlastend en rustgevend zijn om je af te sluiten en er niet steeds iets mee te moeten

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: