Geen nieuws, geen kranten en niet naar Facebook kijken

Liesbeth Kamerling 2

Bekende Nederlanders vertellen over hun hooggevoeligheid. Dat maakt ze kwetsbaar, maar het is ook hun kracht. Actrice Liesbeth Kamerling raakt uitgeput van informatie.

Ik kijk al jaren geen nieuws meer, lees geen kranten, kijk niet naar Facebook. Al die informatie van beeld en geluid komt rechtstreeks bij mij binnen. Geen hoofdzaken, geen bijzaken, alle details. Een casting agent zei: “Je bent zo weinig zichtbaar, ga op social media.” Maar ik kan het niet; ik neem ieder detail op en raak overprikkeld. Ik heb dat altijd gehad.

Toen ik 15 was stortte ik een keer helemaal in. Iedereen had wel iets zoals een liefde die uitging, een mislukt examen… Ik hoorde al die problemen aan en voelde het allemaal met dezelfde intensiteit. Ik kon alleen nog maar huilen en wilde niemand meer zien. Wat er aan de hand was, snapte ik niet goed. Totdat ik een boek kreeg over hoogsensitiviteit. Ik herkende het gebrek aan filter en hoe je daar uitgeput van raakt. Als ik opnames had voor Goede Tijden, Slechte Tijden nam ik meteen als ik thuiskwam een douche om alle indrukken van me te laten afglijden, dan voelde ik me weer rustig worden.

Ik ontdekte ook voordelen. Mijn hoogsensitiviteit leidt er ook toe dat ik intens kan genieten, dat is heel fijn. Als de zon op mijn gezicht valt, ga ik even staan en heel goed voelen. Een mooie lichtval, iets liefs… Ik schipper alleen nog met het bewaken van de balans. Ik woon met drie jonge kinderen op een bovenwoning in Amsterdam, best een uitdaging. Als ik ze hoor gillen, dan doet dat bijna fysiek pijn aan mijn oren, zo hard klinkt het. Of bestek dat tegen elkaar aan klettert. Gelukkig zijn mijn kinderen nu groot genoeg om zelf naar buiten te gaan.

Ik ben zelf opgegroeid in de rust en de natuur. Eigenlijk past dat beter bij me maar ik houd ook van de stad. Het internationale karakter geeft me juist ook weer een gevoel van ruimte en vrijheid in mijn hoofd, waardoor ik me goed voel. Sinds mijn 19de heb ik vier keer een longontsteking gehad. Ik moest mezelf beter gaan beschermen. Toen ben ik hot yoga en mindfulness gaan doen, dat helpt me om beter te voelen wat van mij is en wat van een ander. Als ik overprikkeld raak, neem ik even rust en ga ik goed ademhalen, vaak gaat het dan weer beter.

Herkenbaar. Overprikkeld?

Hoogsensitiviteit kan je kwetsbaar maken, maar het is ook een kracht. Leer ook wat je kunt doen om je bijzondere talenten tot bloei te brengen.

Met dank aan Psychologie Magazine

Mijn naam is René Booms

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben een gecertificeerd Kunstzinnig Dynamisch Coach en Trainer, ook hoogsensitief en begeleid jou graag tijdens jouw verander-proces.

App naar (0031) 6 – 1064 1831

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: