Ik barstte in tranen uit, omdat ik me eindelijk begrepen voelde.

Marian-Mudder Baantjer

Ook bekende Nederlanders zijn hoog sensitief. Dat maakt ze kwetsbaar, maar het is ook hun kracht. Actrice en schrijfster Marian Mudder wil hoog sensitiviteit absoluut niet problematiseren.

 

Ik heb me vaak in bochten gewrongen en aangepast omdat ik maar probeerde te zijn als iedereen. Mijn vrienden vierden Koninginnedag, dus vierde ik ook Koninginnedag, al vond ik het vreselijk. Ik werd er alleen maar narrig van. Op een vol terras hoor en zie ik alles, ook wat er tussen de mensen gebeurt. Na een uur ben ik al doodop.

 

Ik vroeg me altijd af wat er toch mis met me was. Ik volgde vele therapieën om dat uit te zoeken en schreef er een boek over. Ik ontdekte dat veel therapeuten het idee dat er iets mis met je is juist versterken, terwijl ik denk dat de ware therapie “zelfacceptatie” is.

 

Leren jezelf te accepteren precies zoals je bent. Dat klinkt makkelijk, maar het stuit op veel weerstand in jezelf. Uiteindelijk kwam ik bij een psycholoog die zei: “Ik hoop dat je je realiseert dat je hoog sensitief en hoog intelligent bent?” Ik barstte in tranen uit omdat ik me eindelijk begrepen voelde.

 

Ik ben het boek Hoog sensitieve personen van Elaine Aron gaan lezen en alles viel op zijn plek. Toen ik eenmaal ging accepteren dat ik uit ander hout gesneden was, en op mezelf ging vertrouwen, verdween mijn ongemakkelijke gevoel. Ik bescherm mezelf nu door me bijtijds terug te trekken en functioneer daardoor veel beter.

 

Zie het als een kristallen glas: als je daarmee gaat gooien gaat het kapot, als je het voorzichtig behandelt fonkelt het. Iedereen heeft dat gevoelige een beetje, maar ik heb het wat sterker. Ik maak een rouwproces veel heviger en intenser mee, ik leef als het ware voor tien.

 

Als actrice doe ik er vooral mijn voordeel mee. Ik weet me in te leven in de kleinste details van een persoonlijkheid. Als schrijver signaleer ik verschijnselen ver voordat ze mainstream zijn. Een recensent schreef onlangs dat ik bijzonder opmerkzaam ben. Ik zag bijvoorbeeld jaren geleden al een hang naar stille plekken ontstaan.

 

Wij HSP zijn de eersten die er last van krijgen als er in de maatschappij te weinig ruimte is voor stilte en rust. Ook op een filmset kan het druk en chaotisch zijn. Ik houd enorm van die levendigheid maar soms is het ook een uitdaging. Ik heb geleerd me bijtijds even terug te trekken, dan blijf ik goed in mijn vel zitten.’

 

Herkenbaar? Ontdek of je zelf ook hoog gevoelig bent.

 

Eén op de vijf mensen is geboren met een sensitief zenuwstelsel, dat sterker dan dat van anderen reageert op prikkels. Licht, geluid, maar ook emoties van anderen komen veel harder binnen. De door niet-hoog gevoelige mensen gedomineerde samenleving bestempelt hen al snel als ‘verlegen’, ‘introvert’, en ‘overgevoelig’.

 

Leer beter omgaan met prikkels

 

Hoog sensitiviteit kan je kwetsbaar maken, maar het is ook een kracht. Ontdek ook hoe je je grenzen herkent én bewaakt. Leer wat je kunt doen om je bijzondere talenten tot bloei te brengen.

 

Met dank aan Psychologie Magazine

 

Mijn naam is René Booms

cropped-p919094411.jpg

Ik ben een gecertificeerd Kunstzinnig Dynamisch Coach en Trainer, ook hoogsensitief en begeleid jou graag tijdens jouw verander-proces.

App naar (0031) 6 – 1064 1831

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: