Bijna doodervaring door slagaderlijke bloeding

Spoedeisende hulp

Een laatste gebeurtenis op de lagere school, die op mijn netvlies gebrand staat, is het moment dat we net voor de zomervakantie buiten sliertentik aan het doen zijn. Eén kind begint een ander te tikken, dan met z’n 2-en elkaars hand vasthouden. Zo wordt de 3e getikt, enzovoort.

 

Ik schat dat er een sliert van 6 of 7 kinderen getikt is, als ik als laatste nog afgetikt moet worden. Veel klaslokaalramen stonden met het raam naar buiten open, vanwege het warme weer. Ik besluit m’n schoenklompen uit te doen, zodat ik harder kan rennen. Veel te laat zie ik dat ik de bocht niet haal om het openstaande raam te ontwijken. Met mijn rechterhand probeer ik me via het raamkozijn mezelf af te weren. In plaats daarvan schiet ik met m’n hele linkerarm door het glas.

 

Het gevolg is dat m’n arm opensnijd en ik hevig bloedend begin te schreeuwen. Ik ren naar binnen, waar mijn leraar zo snel als hij kan een theedoek om mijn bovenarm strak draait. Zodoende kan hij de ergste bloeding stelpen.

 

Onze directeur besluit dat het te lang duur om een ambulance te laten komen. Ik word in 1 van de auto’s gezet en met spoed naar het ziekenhuis, zo’n 4 kilometer verderop gebracht. Ik voel mezelf tot aan de aankomst in het ziekenhuis, langzaam aan wegglijden. Is dit nou een soort van bijna-dood ervaring?  Nu, inmiddels 50+, ervaar ik dat moment als een tunnel, met op het einde een fel lichtje, zo klein als een speldenknop.

 

Mijn ouders worden op de hoogte gebracht en komen direct naar het ziekenhuis. Inmiddels was ik al veel bloed verloren en verteld de chirurg/neuroloog aan mijn ouders dat hij bang is dat hij mijn arm niet kan behouden en tot amputatie over zal moeten gaan. Hij wil nog 1 poging wagen en goddank, na 5 uur hebben ze alles kunnen hechten en me van voldoende bloed kunnen voorzien.

 

Na een jaar elektro-therapie, begeleidt door een liefdevolle therapeut en fantastische begeleiding van dierbaren om me heen, begin ik zelfs weer gevoel te krijgen in mijn vingers. Het gevoel was er grotendeels uit, omdat mijn zenuwen ook afgesneden zijn. De betreffende specialist vind het te riskant een extreem lange operatie aan te gaan om mijn zenuwen weer te herstellen.

 

Uiteindelijk groeien de zenuwen vanzelf weer aan. Super langzaam, nog geen mm per jaar, maar zo kunnen we een operatie uitsparen. En inderdaad het gevoel is zo goed als hersteld. De hele gebeurtenis laat een diepe indruk bij me achter.

 

Lego_bouwwedstrijd

 

Het leuke is dat ik al heel wat jaren verzot ben op Lego. Juist deze legobouw stenen helpen, ook nu weer, bij tijdverdrijf. Inmiddels heb ik de leeftijd dat ik me helemaal stort op technisch bouwen, bijvoorbeeld een vuurtoren, met een draaiende kop waar de ingebouwde lichten ver kunnen stralen. Op zeker moment doe ik mee met een grote legowedstrijd, waar ik deze vuurtoren inschrijf.

 

Met mijn 3e plaats ben ik zo waanzinnig blij. Ik mag op het grote podium voor in een bioscoop in de stad, komen staan. Een applaus in ontvangst nemen voelt raar. Normaliter ben ik als legobouwer eigenlijk meestal in mijn eentje aan het bouwen en nu sta ik in een volle bioscoopzaal. Wat een gaaf moment.

 

Eigenlijk vind ik dat de grootste ramp van mijn slagaderlijke bloeding en het herstel, dat ik niet meer mag judoën! Ik geloofde het bericht van de arts niet. Judo doe ik zo graag. Aan de andere kant is het advies van de neuroloog volkomen logisch, alles is zo kwetsbaar. Spieren, pezen en huid, alles is weer aan elkaar genaaid. Ik mag blij zijn dat ik de bloeding overleefd heb en dat ik m’n arm nog heb.

 

Dit soort excessen zullen meer gaan voorkomen. Ik ben me er nog niet bewust van wat er nou eigenlijk met mijn stemmingen gebeurd. Dan ben ik intens vrolijk, dan weer teneergeslagen. Dat onbewuste en onwetende zal nog enige jaren aan me vreten. Helaas voor nu ben ik pas 10 jaar oud!

 

Wordt vervolgd!

 

Mijn naam is René Booms

cropped-p919094411.jpg

Ik ben een gecertificeerd Kunstzinnig Dynamisch Coach en Trainer, ook hoogsensitief en begeleid jou graag tijdens jouw verander-proces.

App naar (0031) 6 – 1064 1831

 

Navigatie door berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: