Faalangst?

Jongen gepest

Faalangst achtervolgt mij de 1e 25 jaar van mijn leven. Ik ervaar het als een intens sluipend gevoel, dat mij in lastige situaties, regelmatig heeft doen verlammen. Vooral op momenten als bijvoorbeeld een schoolexamen. Alle rapporten scoor ik bovengemiddelde cijfers, maar tijdens zo’n examen, krijg ik ineens een soort van black-out.

 

Er is nog niemand die mij verteld, dat ik met meditatie-oefeningen mijn ademhaling bewust kan reguleren. Die regulatie schept rust en overzicht. Door onwetendheid ben ik regelmatig aan het hyperventileren. Een gevoel van machteloosheid en angstgevoelens, heeft mij dan in haar greep. De mensen om mij heen vertellen mij, dat ik af en toe last heb van faalangst.

 

Richting bijvoorbeeld het mbo-examenjaar, wordt zichtbaar dat het niet goed gaat met mij. Na 3 jaar hoge cijfers te hebben gehaald, scoor ik steeds lagere cijfers richting de tentamens en het eindexamen. Het lukt me niet om leerstof erin te stampen, de leerstof boeit me gewoonweg niet. Op school zeggen ze wederom, dat ik last heb van faalangst. Ik weet nog niet beter, dus neem dat labelen voor zoete lieve koek.

 

Diep van binnen voel ik intense boosheid naar het hele schoolsysteem. Ik ben niet dom en eigenlijk verveel ik me rot en het lijkt erop dat ik daardoor ook minder presteer. Dit gevoel betitelen als faalangst, voelt meer als een klap in mijn gezicht. Ik kan mezelf onvoldoende motiveren en op school weten ze daar geen raad mee, dus falen en angsten, de angst om te falen of falen vanwege mijn angst? Falen vanwege mijn angst, angst voor wat/wie? Het zou best wel mijn onzekerheid kunnen zijn, waardoor ik niet kan voldoen. Maar voldoen aan wat, de ideale leerling?

 

FAALANGST i can do it foto

 

Bovenstaande situatieschets is nou precies wat ik steeds meer ga doen; analyseren, twijfelen, vervelen, falen, angstig zijn en mezelf vooral diep somber voelen. Ik praat met niemand over mijn gevoelens, ik schaam mij en speel vaak dat ik opgewekt ben en een opgeruimd karakter heb. Mensen ervaren mij als zo spontaan en gezellig. Wat een kwelling. Toch krijg ik niet het gevoel dat ik wat aan mijn houding kan veranderen. Ik doe het niet expres, maar kan gewoon niet anders (over)leven. Ik huil en niemand die het ziet. Ik haal, met een herexamen m’n diploma, door naar het middelbaar beroeps onderwijs; het Ondernemers-College.

 

Ook hier weer een vliegende start. En ook hier weer die verveling. Dat betekent opnieuw de zogenaamde faal angst die om de hoek komt kijken. In jaar 4 kom ik weer in de problemen. Ga me steeds verder terugtrekken op mijn slaapkamer. Draai muziek als troost. Ik kom in aanraking met klassieke muziek. Een nieuwe wereld gaat er voor me open. Ik ga met mijn  spaargeld op jacht naar de mooiste adagio’s. Ik val voor die van Mahler’s 5e, die hij speciaal voor zijn vrouw uit liefde voor haar heeft gecomponeerd. Ik ben zo onder de indruk. Heel anders dan alle popmuziek, waar ik gelukkig ook nog steeds naar kan luisteren. Het verfijnde van muziek luisteren zit hem voor mij, in de kracht van beide muziekvormen.

 

Op een gegeven moment word er bij mij thuis op de voordeurbel gedrukt. Een schoolvriend en vriendin staan voor de deur en vragen mij hoe het gaat. Uit schaamte durf ik ze niet eens even binnen te laten. Voor het eerst vertel ik ze wel dat het helemaal niet goed gaat met me, ik voel me zo depressief.

 

Ze kunnen bijna niet geloven dat ik dat zeg; Hoe kan dat nou, je bent altijd zo opgewekt. Ja ik weet het, maar dat is alleen maar ter bescherming van m’n ware gevoelens. Ik durf er niet over te praten, bang dat ik in elkaar stort. Heb je het er met je ouders over? Mijn ouders zijn schatten van mensen, maar het is verrekte lastig om met mijn somberheid om te gaan. We weten nog niet dat ik te weinig serotonine aanmaak. Eénvoudig gezegd is dat is een stofje, dat ervoor zorgt dat je hersencellen geprikkeld kunnen worden. Daardoor ontstaat activiteit, een fysieke kwestie dus. Op wilskracht alleen, red ik het zeker niet!

 

Bovendien voel ik me ook nog eens een pleaser en een teaser. Dat maakt het voor mijn familie nog lastiger, om iets voor mij te kunnen betekenen. Mijn vrienden gaan geraakt weer weg en de deur éénmaal dichtgedaan, begin ik op mijn kamer vreselijk te huilen.

 

Het lukt me niet, ook na een herexamen, om mijn diploma te halen. Gelukkig krijg ik voor de meeste vakken wel deelcertificaten. Dit betekent dat ik toch gewoon door kan leren op het MBO. Wat wel weer heel bijzonder is, is dat ik vervolgens mijn theorie-examen voor m’n rijbewijs, in 1x haal. En vervolgens in 18 lessen mijn praktijkexamen haal. Autorijden boeit me mateloos en wat een heerlijkheid, een rijbewijs. Verveling blijkt funest voor mijn karakter. Geen verveling en de juiste manier van bewust ademen, betekent voor mij geen faalangst. Hoe simpel kan het wezen?

 

FAALANGST ADEMHALEN foto

 

Uiteindelijk, door schade en schande, kom ik erachter dat ademhalings–oefeningen via een professional, mijn angsten kunnen elimineren. Geen focus op mij als persoon, maar focus op het uitschakelen van de angst. En daar ontbrak het in de 1e instantie aan bij mijn angst om te falen. Ik  voel me een lozer en daarmee is het verhaal geschreven. Nou niet dus, bij mij is het een kwestie van bewust ademhalen, in wat voor situatie ook. En ja, ik heb als laatbloeier toch mijn diploma’s gehaald. Niet de bestemming van het reizen is dat wat me boeit. Mij boeit het bewuste reizen zelf het meest.

 

Mijn naam is René Booms

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben een gecertificeerd Kunstzinnig Dynamisch Coach en Trainer, ook hoogsensitief en begeleid jou graag, tijdens jouw verander-proces.

App naar (0031) 6 – 1064 1831

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: