S.O.S!!

SOS blog

Vanaf mijn 17e doe ik vrijwilligerswerk in de sociale sector. Eerst voor mensen met een lichamelijke beperking en later voor de Jeugdtelefoon, wat nu Kindertelefoon heet. Als ik 23 ben, eigenlijk 2 jaar te vroeg, mag ik, na verschillende gesprekken en een uitgebreide training, voor de SOS-telefonische hulpdienst, in de stad, komen werken. Ik ontmoet inspirerende collega’s en boeiende mensen, die de vrijwillige ondersteuning gebruiken.

 

In de loop van de jaren ben ik via zelfonderzoek achter een onthullend feit gekomen. Ik doe het vrijwilligerswerk ook om goedkeuring te krijgen. Zo van kijk mij nou goed bezig zijn. En natuurlijk vind ik het heerlijk om wat voor een ander te doen. Bovendien leer ik zoveel van de mensen die ik in de vrijwilligerswereld ontmoet. Zij houden mij keer op keer weer een spiegel voor. Maar die goedkeuring blijkt wel een hardnekkige.

 

Koekjes blog SOS

 

Toch kom ik in verschillende boeiende werelden terecht en hou ik er een aantal zielsmaten aan over, waar ik enorm veel energie van krijg. Dat gebeurd bijvoorbeeld een ochtend in de week in de bakkerij op het terrein van de sociaal therapeutische werkgemeenschap waar ik voor werk. Alles wordt nog met handenarbeid gedaan.

 

Brood en koekjes bakken, enthousiaste collega’s, bijzonder deelnemers, wat een rijkdom. De passie waarmee gewerkt wordt is ongekend. De blije gezichten van de eters maakt het geheel compleet.

 

Radio lokaal blog SOS

 

Mijn tijd bij de lokale omroep bij mij hier in de stad, is ook zo’n voorbeeld van vermaak. Ik hou van schrijven en mijn zekere regelmaat schrijf ik mijn gevoelens van me af en ontstaan er gedichten. Het schrijven van mijn beste gedichten, ontstaat bij mij altijd spontaan.

 

Als ik er voor ga zitten en bedenken hoe ik mijn gevoelens moet gaan verwoorden, krijg ik geen dichtletter op papier. Mijn creatieve proces gedijt bij onbevangenheid en authenticiteit. Het lijkt zoveel op het coachproces dat ik voor anderen mag begeleiden. Bij het coachen maak ik dan gebruik van de ander zijn verbeeldingskracht.

 

Effin, op zeker moment ontstaat het idee bij mij om meer gedichten de ether in te krijgen. Beluisterbaar voor een breed publiek. Ik mag solliciteren en word uitgenodigd door de lokale radio, om mijn idee nader toe te lichten. Zij zien mijn gedichten, het voordragen ervan, in combinatie met aangepaste muziek, als een mooi concept en willen met me in zee gaan.

 

Het is een reuze spannend avontuur, daar ik geen radio-ervaring heb, terwijl radio maken écht een vak apart is. Gelukkig komen er een aantal interessante mentoren op mijn pad, die mij de fijnere kneepjes van het radio vak bijleren. Zij zijn een stuk jonger dan ik, fascinerend.

 

Online-radio is een bekend fenomeen. Er zijn echter zoveel publieke en commerciële radiozenders, dat het lastig is om genoeg luisteraars naar je zender te trekken. Dat betekent ook dat het zo’n beetje een unicum word dat er een luisteraar reageert op een programma. De dichtende luisteraar, is helemaal dun bezaaid. Maar zo met de radioploeg samen hebben we vooral heel veel lol in het radio maken. Mijn trouwste luisteraar is mijn moeder.

 

De gedichten lever ik zelf aan. In de week ervoor heb ik ze verzameld en de technicus zorgt voor de juiste muziek bij de schrijfsels. Er dient zich op een gegeven moment een pracht van een kans aan. Er is een jonge vrouw die graag mee wil presenteren. Bovendien schrijft ze zelf prachtige gedichten, waarvan er iedere week wel 1 wordt voorgedragen. Wat een mooie combi, ze werkt heel enthousiasmerend en heeft een geweldig gevoel voor humor. In het totaal heb ik 3 jaar lang radio gemaakt, met heel veel plezier en met een prachtig gemêleerd team. In de laatste uitzending zijn mijn dierbaren erbij in de studio en is mijn radiotijd rond.

 

Online radio blog SOS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: