10 tips tegen perfectionisme

Loslaten blog control freak verkorte versie

Het onderwerp over CONTROLE FREAKS is 1 van de meest gelezen blogs op mijn site. Vooral de herkenning en het gevoel van kwetsbaarheid spreekt aan.

Daarom hier een speciale verkorte versie van het grootste avontuur van mijn leven; LOSLATEN!

 

Dat begint met het veranderen van mijn eigen instelling;

 • ik ben gaan stoppen een perfectionist te zijn; perfectionisme ervaar ik als een enorme energie-slurper. Mijn god wat een doordrammer! Het pijnlijkste vind ik, dat ik me op een gegeven moment niet eens meer bewust ben wat er om me heen gebeurt. Het sociale leven glijdt finaal langs me heen.

 

 • ik werk aan mijn eigenwaarde; als ik lekker in mijn vel zit, ben ik veel minder bezig met controle houden over, het hoeft niet allemaal zo perfect te zijn. Lekker in mijn vel betekent dus goed voor mezelf zorgen, ontspanning en genieten van de kleine dingen van het leven. Mmm, simpel eigenlijk.

 

 • werken aan mijn angsten; mijn angstaanvallen zijn voortgekomen uit het ongezond ademhalen. Het venijnige van de aanvallen is dat ik me in die tijd helemaal niet bewust ben, dat ik zo’n hoge ademhaling (vanuit m’n borstkast-gebied) heb. Gelukkig ontmoet ik een moedige man die me verteld over hoge ademhaling. Ook wel hyperventilatie genoemd. Er gaat een gelukzalige wereld voor me open als ik ademhalingstherapie volg en m’n angsten verdwijnen. Overgave!!

 

 • ik hou op met altijd gelijk willen hebben; zo nou zeg ik denk veel te weten (dat is ook eigenlijk wel zo ha ha…) en daarmee meestal m’n gelijk kan halen. Maar ten koste van wat?  In die periode luister ik niet meer naar m’n intuïtie, maar ook niet meer naar de mensen om me heen. Eenzaamheid ervaar ik des te meer. Waar komt dat gevoel toch vandaan. Ja ik voel me onzeker en kwetsbaar, maar deel die gevoelens niet voldoende. In plaats daarvan stel ik me arrogant op, alsof ik alles onder CONTROLE heb. Niet dus!

 

 • ik oefen in accepteren; in die controle-tijden helpt het mij me te realiseren dat dit is wat er is. Niet minder, niet meer. Dit wat er nu is, is precies wat je nodig hebt. Ik ben er steeds meer van bewust, dat ik mijn leven niet hoef te regisseren. Regisseren is bedoeld voor het maken van films, niet voor het plannen van je leven.

 

 

Vertrouwen schommel controle freak verkorte versie

Ik onthoud nu, dat het opgeven van controle een fijn gevoel oplevert.

 

 • ik leer om anderen te vertrouwen; dat lukt mij vooral door LOSLATEN. Mijn leermeester daarbij is mijn jongste zoon. Hij herinnert mij er regelmatig aan dat loslaten lichter voelt, dan controle houden over/piekeren en dingen perfect willen doen..

 

 • delegeren; dit is wel een hele lastige. Hoe delegeer ik. Niet of nauwelijks. Mijn ervaring met delegeren is dat ik nogal snel bazig ben. De middenweg vinden tussen delegeren en niet delegeren heb ik uiteindelijk gevonden.

 

 • tegenwoordig gaat het zelfs spontaan. Als ik veel werk te verzetten heb, kies ik van de 5 dingen die ik denk te moeten doen die dag, er 3 uit. De andere 2 schuif ik door naar een andere dag (overigens niet persé de volgende dag). Bij de 3 dingen die overblijven vraag ik op een charmante manier of een ander mij even zou willen assisteren bij de uitwerking van die taken.

 

 • werken aan mijn jaloezie; ook een hele interessante. Voor mij een innerlijk proces van toegeven en eventuele excuses voor m’n kleutergedrag aanbieden. Vooral als ik bemerk dat ik heb gereageerd/gehandeld vanuit jaloezie. Iedere dag opnieuw kies ik weer voor de bereidheid om toe te geven als dat nodig is. Verder ga ik vooral niet teveel nadenken, maar vooral doen. Flexibiliteit is mijn toverwoord. Ik durf weer FLEXIBEL te zijn.

 

 

Tips afbeelding blog controle freak verkorte versie

10 TIPS voor PERFECTIONISTEN/CONTROL FREAKS

 • onthoud dat het leven mooi is. Wees dankbaar en tel je zegeningen. Je zult minder bang zijn om dingen kwijt te raken of de controle te verliezen, als je blij kunt zijn met wat je hebt

 

 • het leven is leuker als je het simpelweg laat gebeuren. Leren te genieten en van jezelf te houden is een prachtige reis

 

 • vecht voor jezelf. Geef niet op. De enige die jij kunt veranderen en waar je controle over hebt, dat ben je zelf

 

 • praat erover met anderen.

 

 • ontspan door sporten, rust en zoek andere afleiding

 

 • delegeer, maar doe dat in eerste instantie stapsgewijs. Begin met minder belangrijke ‘opdrachten’

 

 • laat je op de vingers tikken als je weer eens iets zelf wilt doen en lach er samen om

 

 • geef suggesties om toch enige invloed te behouden, tenminste als je dat graag wilt

 

 • accepteer dat een ieder zijn eigen methode heeft, een methode die zeker niet onderdoet voor die van jou

 

 • sta open voor de creatieve inbreng van anderen, want twee weten meer dan één.

 

Herken jij je ook in de kenmerken van een control freak? Heb je nog tips voor mij en de andere lezers om de controle af en toe eens los te laten? Laat het hieronder weten bij de reacties.

 

Mijn naam is René Booms

Ik ben een gecertificeerd Kunstzinnig Dynamisch Coach en Trainer, ook hoog sensitief en begeleid jou graag tijdens jouw verander-proces.

App naar (0031) 6 – 1064 1831

Navigatie door berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: