Ik beleef de wereld intenser

Ik leef intenser blogfoto

Ik ben ook hoog sensitief: “Ik beleef de wereld intenser”. Bij sommige mensen komen geluiden, geuren en stemmingen harder binnen dan bij anderen. Dat heet hoog sensitief en staat voor fijngevoelig. Marion van Uden (1980) en Mireille Steenkamer (1974) kunnen erover meepraten.

 

Als kind merkt Marion al dat ze opmerkzamer is dan anderen. Ze hoort geluiden eerder dan de rest van het gezin, of ze ziet als enige dat haar oma de gordijnen anders heeft hangen. “Jij ziet ook altijd alles”, zegt haar oma dan. Marion is rustig en bedachtzaam, maar ze kan hevig van slag raken als de juf haar stem verheft. Een gevoelig kind, zegt haar omgeving. Hoog sensitief, ontdekt ze later zelf. Zodra ze er echt last van heeft, heet het hoog gevoelig en staat voor overgevoelig.

 

Intenser
“Een highly sensitive person is meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels van buitenaf of binnenuit”, vertelt neuropsycholoog Jolanda Marks. “Dat klinkt misschien als een paranormale gave, maar dat is het niet. Hoog sensitieve mensen hebben hun handen al vol aan 5 zintuigen, laat staan dat daar nog een 6e bijkomt.”

 

Bij hoog sensitieve mensen kunnen geluiden of geuren, maar ook pijn of emoties van anderen of van zichzelf, net iets harder binnenkomen. “Alsof je de wereld intenser beleeft”, beschrijft Marion van Uden het. Vaak zijn dit soort mensen ook gevoeliger voor sfeer. Ze voelen het meteen als er ergens net ruzie is geweest, of als de stemming tijdens een verjaardag omslaat zodra er een vervelende oom binnenkomt.

 

Energie

“Al die prikkels kunnen overweldigend zijn”, zegt neuropsycholoog Marks. Iemand die minder filtert, heeft alle aandacht voor de omgeving en te weinig voor zichzelf. Dat is behoorlijk vermoeiend en kan voor problemen zorgen. We spreken dan van hoog gevoeligheid = overgevoeligheid. Volgens Marks hebben HSP daarom sneller last van stress, vermoeidheid, paniekaanvallen of fysieke klachten zoals hoofdpijn en buikpijn. Ook lopen ze meer risico op een burn-out of verslaving.

 

Hoewel hoog gevoeligheid vooral wordt gezien als een vrouwenkwaal, kunnen ook mannen er last van hebben. Volgens onderzoek van psycholoog Elaine Aron, die de term highly sensitive person in de jaren 90 bedacht – is zo’n 20% van de bevolking hooggevoelig. Volwassenen, maar ook kinderen.

 

Want HSP merken als kind vaak al dat ze anders zijn dan de rest. Sowieso zijn hoog gevoeligen veel bezig met hun omgeving. Marion: “Ik probeer de ander altijd op zijn gemak te stellen. Ik voel nu eenmaal heel sterk wat anderen willen, daar pas ik mijn gedrag op aan. Dat kost veel energie.”

 

Overprikkeld

Overprikkeld blogfoto

Het valt neuropsycholoog Marks op dat een groeiend aantal mensen van de term hoog gevoeligheid heeft gehoord. Ze ziet ook steeds meer therapeuten hulp verlenen bij HSP. Misschien niet zo gek. “We leven in een snelle wereld, waarin steeds meer informatie op ons afkomt”, zegt ze. “Dan is het makkelijker om overprikkeld te raken.

 

Tegenwoordig lijken er nu meer mensen mee bezig te zijn. Terwijl therapeuten 10 jaar geleden, vooral de wat zweverige types in hun praktijk kregen, ontvangen ze nu ook hoog gevoelige mannen die dagelijks met een betonmolen werken. Dat is toch anders.”

 

Verrijking
Voor Mireille Steenkamer (44) is haar hoog sensitiviteit juist een enorme verrijking van haar leven. “Ik zie het als een gave. Het is alsof ik al mijn zintuigen optimaal gebruik en gevoelens nog intenser worden.” In haar werk als coach op het gebied van persoonlijke ontwikkeling komt de hoog sensitiviteit bijvoorbeeld heel goed van pas.

 

Ze voelt emoties aan en kan zich goed inleven in de ander. “Ik voel het als iemand tijdens een vergadering gefrustreerd of ontevreden raakt, maar dat niet echt laat zien. Op zo’n moment benoem ik wat ik zie, zonder oordeel. Ik toets wat ik voel en geef diegene zo de ruimte om daar open over te praten. Hoog sensitiviteit is echt mijn instrument.”

 

*Voor mij betekent hoog sensitief fijngevoelig en hoog gevoelig overgevoelig

Glimlach verrijking ik leef intenserblog

 

Jouw reactie wordt bijzonder op prijs gesteld!

In het blok onder dit blogbericht kun je jouw reactie plaatsen.

 

Dit ben ik ook!

Mijn naam is René Booms

Ik ben een gecertificeerd Kunstzinnig Dynamisch Coach en Trainer, ook hoog sensitief en begeleid jou graag tijdens jouw verander-proces.

App naar (0031) 6 – 1064 1831

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: